In de Tweede Kamer Commissie OCW leven steeds meer twijfels en vragen over het wetsvoorstel om te komen tot een “meer doelmatige en planmatige aanpak” van de onderwijshuisvesting in het basisonderwijs. Veel extra tijd en geld voor wat eigenlijk?
Groeiende twijfel
Sinds de kritische reactie van de Raad van State op het wetsvoorstel in juli 2024 (het risico: een papieren tijger) zijn de twijfels over het wetsvoorstel alleen maar gegroeid. Inmiddels is ook voor de landelijke politiek duidelijk dat niet het gebrek aan plannen het probleem is - die zijn er namelijk wel - maar de te lage bekostiging door het Rijk. Dat kwam helder op tafel tijdens het rondetafelgesprek met de Tweede Kamer Commissie OCW op 27 maart 2025. Daar zijn nu vragen over, blijkt uit het verslag dat de Commissie OCW op 22 april 2025 uit bracht.
Wet zelf is ondoelmatig
Het wetsvoorstel lost het probleem met de bekostiging niet op. Daarbij zit de ondoelmatigheid rond onderwijshuisvesting niet in de uitvoering en de plannen, maar in de wet zelf. Dat bleek al eerder uit het Integraal Beleidsonderzoek Onderwijshuisvesting (2021). Daar is destijds niet echt iets mee gedaan. De Commissie wil nu weten hoe het wetsvoorstel zich verhoudt met de aanbevelingen uit het IBO.
Voorstel is tijdverspilling
Begin april 2025 concludeerde Prof. dr. mr. Renée van Schoonhoven en prof. dr. Tom Berkhout dat het wetsvoorstel geen recht doet aan de maatschappelijke opgave, context mist en in hun ogen onrealistisch en niet goed doordacht is. Ook de TK-Commissie heeft zo haar twijfels over het doel en de uitwerking van het wetsvoorstel en wil graag een reactie van het kabinet op de conclusies van de wetenschappers.
Bol van vragen
Het 28 pagina’s tellend verslag van de TK-Commissie OCW d.d. 22 april 2025 staat bol van vragen. Naast de voorgaande hebben kamerleden vragen over de uitwerking van het voorstel naar het Caribisch gebied, wat het voorstel betekent voor schoolpleinen, het lange termijn perspectief, de realisatie van een gezond binnenklimaat, de visie van de regering op meervoudig gebruik, de relatie tussen de IHP’s en de jaarprogramma’s, de informatie ten behoeve van de monitoring, de verhouding groot onderhoud en renovatie, het investeringsverbod en mogelijke druk vanuit gemeenten, de evaluatie van de wet, enzovoort, enzovoort.
Urgentie op bekostiging
Wanneer het wetsvoorstel in de Tweede Kamer in stemming wordt gebracht is nog niet bekend. Gezien de inhoud en omvang van de vragen kan dit nog wel even duren. Meer urgent is het probleem van de bekostiging. Om dat op te lossen hebben we in Bouwstenen-verband een voorstel gedaan. Ook hebben we uitgerekend hoeveel geld er per gemeente nodig is om in 40 jaar de boel goed op de rit te krijgen en een handreiking voor de verantwoording en voortgangscontrole opgesteld. We hopen dat het Rijk nu snel de financiën inregelt.
Meedoen? Dat kan.Doe mee met Bouwstenen en met ons ontwikkelwerk rond het Deltaplan Scholen. Samen komen we beter vooruit. |
![]() |
Meer informatie over wetsvoorstel
- Verslag TK-Commissie OCW mbt wetsvoorstel (april 2025)
- Bericht over wetenschapstoets; Wet niet doelmatig (april 2025)
- Bericht over rondetafelgesprek; Onderwijshuisvesting ook taak van Rijk (maart 2025)
- Brief aan de Tweede Kamer met voorstel Bouwstenen-netwerk (maart 2024)
- Ontwikkelwerk; Deltaplan Scholen (Bouwstenen)